Start arrow Informacje ogólne arrow Tradycyjne wenezuelskie potrawy

Czy wiesz, że ...

Wenezuelczycy to roztanczony i rozspiewany narod. Wiekszosc spoleczenstwa ma czysty glos i nie falszuje podczas kareoke. Najpopularniejsze tance to salsa, marengue, choropo, focho, calipso, regetton. Nocne kluby otwarte sa praktycznie caly tydzien a juz od srody mozna w nich spotkac tlumy ludzi.
 
Tradycyjne wenezuelskie potrawy

Charakterystyczną dla Wenezueli potrawą jest hallaca. Jest to danie swiateczne. Sklada sie z nadzienia miesno warzywnego gotowanego w masie kukurydzianej, zawinietej w liscie bananowca.  Inna narodowa potrawa to pabellon criollo - duszona  w warzywach wolowina w kawalkach, czarna fasola, zapiekany banan pastewny,potrawa podawana jest z ryzem. Bardzo tania i popularna forma posilku jest Empanada - kukurydziany pierog wypelniony farszem rybnym, miesnym lub serowym smazony w glebokim tluszczu lub Arepa czyli smazony lub grillowany placek kukurydziany, ktory wypelnia sie dowolnie przygotowanym farszem.  Sciera sie rowniez swieze kolby kukurydzy i mase w formie omleta smazy na blasze z dodatkiem cukru i oliwy. Na omleta naklada sie bialy ser domowej roboty z maslem.